Stroby WG

Stroby WG ialah sejenis racun kulat sistemik yang mengandungi perawis aktif daripada kumpulan “oximinoacetate" yang bertindak secara perlindungan dan penyembuhan, serta menghalang percambahan spora untuk kawalan penyakit.

Kawasan Tanaman: Kekwa, Timun

Stroby WG

 

 

Hubungi Kami

Kaedah Aplikasi:

Panduan Membancuh:

  • Disyor menggunakan alat penyembur galas (CK) dengan nozel jenis “cone jet”. lsikan tangki setengah penuh dengan air bersih. Campurkan STROBY WG secukupnya mengikut syor yang ditetapkan dalam jadual sukatan dan bancuh dengan satu liter air bersih di dalam bekas berlainan dan kacau sehingga larut sepenuhnya. Seterusnya masukkan bancuhan ke dalam tangki alat penyembur dan tambah baki air bersih yang diperlukan dan kacau. Jangan guna pada kadar lebih tinggi daripada yang disyorkan. Jangan simpan baki bancuhan STROBY WG di dalam tangki alat penyembur.

Panduan Menyembur: 

  • Lakukan semburan apabila tanda-tanda penyakit mulai kelihatan. Untuk kawalan yang baik, sembur secara menyeluruh ke permukaan atas dan bawah daun. Ulangi semburan 7 hari sekali, apabila perlu sahaja. Jangan guna melebihi 3 kali semburan semusim. Jika rawatan perlu diulangi, gunakan STROBY WG berselang-seli dengan racun kulat daripada kumpulan berlainan yang mempunyai cara tindakan berbeza.

Kekwa
Penyakit Kadar Racun setiap 10L Air Kadar Racun Sehektar Isipadu Semburan Sehektar Catatan

Karat Putih (Pucciana horiana)

10 g

100 g

 

1000 Liter

 

Lakukan semburan apabila tanda-tanda penyakit mulai kelihatan.
Timun
Penyakit Kadar Racun setiap 10L Air Kadar Racun Sehektar Isipadu Semburan Sehektar Bilangan Semburan Maksimum

Kulapuk Downy (Pseudoperonospora cubensis)

3 g

600 g

 

2000 Liter

 

Ulangi semburan setiap 7 hari, jika perlu.

Jangan kutip hasil tanaman sekurang-kurangnya 4 hari selepas semburan terakhir. 

Tempoh dilarang masuk semula kawasan rawatan (REI): 12 jam